Başkonsolosluk

Kudüs Başkonsolosluğu, Türk-Osmanlı mirası coğrafyasındaki özel konumu itibarıyla Türkiye’nin yurtdışındaki en önemli temsilcilikleri arasındadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu müteakiben 1925 yılında açılan Kudüs Başkonsolosluğu, en eski diplomatik misyonlarımız arasında yer alma ayrıcalığına sahiptir.

92/2772 sayılı ve 15 Mart 1992 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Kudüs Başkonsolosluğunun görev çevresi Batı ve Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak belirlemiştir. [BM Genel Kurulu’nun 1947’de almış olduğu 181 sayılı Karar uyarınca özel statü kazandırılan Kudüs şehrinin (Corpus Separatum) anılan kararla belirlenen sınırları, Başkonsolosluğun görev alanı içerisine girmektedir.]

İsrail’in Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni işgal ettiği 1967 Savaşı sonrasında, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya girerek Kubbet-üs Sahra’nın kubbesine İsrail bayrağı dikme girişimleri, dönemin Kudüs Başkonsolosu tarafından önlenmiştir.

İsrail Parlamentosu’nun 1980 yılında Kudüs’ü İsrail’in “ebedi ve bölünmez” başkenti ilanı üzerine ülkemizin İsrail’e yönelik protesto adımı olarak kapatılan Kudüs Başkonsolosluğu, Madrid Barış Konferansı’nın yarattığı olumlu atmosferin de etkisiyle 1992 Eylül ayında faaliyetlerine yeniden başlamıştır.

2005 yılından beri Kudüs Başkonsolosluğuna Büyükelçi unvanlı Başkonsolos atanmaktadır. Kudüs Başkonsolosu, Filistin nezdinde Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.

Atatürk

Ahmet Rıza Demirer Başkonsolos
Pazartesi - Cuma

08:00 - 17:00

* Başkonsolosluğumuz, seçmen kayıtlarını güncellemek isteyen vatandaşlarımızın adres beyan başvuruları için, 25-26 Mart ve 1-2 Nisan 2023 tarihli hafta sonlarında 09:00-13:00 saatleri arasında hizmet verecektir. - Türk vatandaşları konsolosluk işlemleri için Başkonsolosluğumuza randevusuz gelebilmektedirler. - Vize başvuruları Passport Travel Visa Service LLC şirketinin Kudüs ve Ramallah'taki merkezlerinden yapılmaktadır.