FİLİSTİN’İ ZİYARET EDEN VATANDAŞLARIMIZ İÇİN NOTLAR, 5.12.2022

Kudüs, semavi dinler açısından kutsal bir şehirdir.

Şehirde asayiş genel olarak iyidir. Doğu Kudüs’ün işgal altında olmasından kaynaklanan özel koşullar mevcuttur. Bazı özel günlerde veya konjonktüre bağlı olarak, Doğu Kudüs’te ve özellikle Eski Şehir civarlarında çatışmalar yaşanmaktadır. İsrail güvenlik kuvvetleri bu çatışmalarda Filistinli gruplara sert şekilde müdahale etmektedir.

Mescid-i Aksa, Ürdün’ün himayesindedir. Bununla birlikte, yürürlükteki düzenlemelerin hilafına, Cuma ve Cumartesi günleri hariç, Yahudi grupların İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa’ya girmesi (namaz saatleri haricinde) gerginlik potansiyeli taşımaktadır.

Mescid-i Aksa ve El Halil şehrindeki Hz. İbrahim Makamı, Müslümanlar için Mekke ve Medine’den sonra en kutsal mekânlardır. Yahudiliğin ve Hıristiyanlığın en kutsal makamları da Kudüs ve civarında bulunmaktadır.

Çok dinli bir yapıya sahip Kudüs’te tatil günleri de dini topluluklara göre farklılık arz etmektedir.

Filistinlilerin resmi tatil günü Cuma günüdür.

Yahudilerin resmi tatil günü Cumartesi günüdür.

Hristiyanların resmi tatil günü Pazar günüdür. (Hristiyan okulları ile sınırlıdır.)

Başkonsolosluğumuzun hafta sonu tatili Cumartesi ve Pazar günüdür. Mesai saatleri hafta içi sabah 8:00-12:30, öğleden sonra 13:30-17:00’dir.

Filistin halkının Türklere bakış açısı olumludur. Filistin halkıyla ortak dini ve kültürel bağlar resmi ve gayrı resmi ilişkilerde çoğu zaman bir avantaj olarak tezahür etmektedir. Ülkemize büyük sevgi beslenmektedir.

Kudüs’te bulunan Yahudiler de Türklere ve ülkemize genel olarak yakınlık göstermektedir. Çok katı kuralların geçerli olması nedeniyle Yahudi dini bayramlarında, özellikle Ultra Ortodoks Yahudilerin yaşadığı mahallerde, sözkonusu kurallara uymayanlara tepki gösterildiği dikkate alınmalıdır.

SAĞLIK HİZMETLERİ:

Kudüs’teki sağlık hizmetleri gelişmiş olmakla birlikte, Batı Şeria ve Gazze için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.

Tüm İsrail, Batı Şeria ve Gazze için Ambulans Tel No: 101

KUDÜS

Hadassah Hastanesi (Batı Kudüs)

Telefon: 677 71 11

Tüm İsrail’in en gelişmiş hastanesidir. Personel iyi derecede İngilizce konuşabilmektedir.

Makassed Hastanesi (Doğu Kudüs)

Telefon: 627 02 22

Doğu Kudüs’teki en büyük hastanedir. Doktorların birçoğu İngilizce konuşabilse de, aynı şey hemşire ve diğer çalışanlar için geçerli değildir.

Augusta Victoria Hospital (Doğu Kudüs)

Telefon: 627 99 11

St. Joseph Hastanesi (Doğu Kudüs)

Telefon: 582 84 07

Al-Hayat Medical Centers (Doğu Kudüs)

Telefon: 567 81 11 (Sheikh Jarrah) & 585 97 97 (Beit Hanina)

RAMALLAH

Ramallah Hastanesi

Telefon: 298 22 07

Devlet Hastanesi olan bu hastanede Acil Servis bulunmaktadır. Çalışanların çoğu İngilizce bilmektedir.

GAZZE

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi.

Telefon: 08-282828

Avrupa Gazze Hastanesi (European Gaza Hospital)

Telefon: 08-205 46 66

Dar Al Şifa Hastanesi

Telefon: 08-282 07 36

ULAŞTIRMA VE TAŞIMACILIK:

Uluslararası seyahatlerde en çok tercih edilen yol havayoludur. Ürdün (Batı Şeria sınırı) ve Mısır (Gazze sınırı) dışında karayolu ulaşım imkânı bulunmamaktadır.

ÜLKE İÇİ ULAŞIM VE TRAFİK:

Gazze’ye giriş çıkışlar İsrail veya Mısır’ın iznine tabidir.

Batı Şeria’da ulaşımı en çok engelleyen başlıca husus İsrail’in sabit ve seyyar olarak kurduğu “kontrol noktaları”dır. 2006 yılında sayısı 400’ü aşan sözkonusu kontrol noktaları zaman zaman 2-3 saatlik gecikmelere sebebiyet vermekte, bazı durumlarda güzergâhın değiştirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Trafiğin yönü ülkemizde olduğu gibi sağdan akmaktadır.

Araç kiralama imkânı mevcuttur. Şoförsüz olarak kiralanan binek araçların fiyatı günlük 80-120 ABD Doları arasında değişmektedir. Binek araçlar şoförlü olarak kiralandıkları takdirde günlük fiyat 160 ABD Dolarına kadar çıkabilmektedir.

Doğu Kudüs’ten kiralanan araçlar Batı Şeria’ya girebilmekle birlikte, Batı Kudüs’ten kiralanan araçlar Batı Şeria’ya girememektedir (araç sigortaları nedeniyle). Gazze Şeridi’ne ise hiçbir kiralık araç girişine izin verilmemektedir.

Demiryolu ulaşımı Filistin’de mevcut değildir. Taksi yaygındır.

CEP TELEFONU:

Türkiye'den getirilen ve "Roaming" sistemine açık olan cep telefonları İsrail ve Filistin’de çalışmaktadır.

PARA VE BANKA:

Batı Şeria ve Gazze dâhil olmak üzere, görev bölgemiz dâhilindeki yerlerde İsrail para birimi olan “Yeni İsrail Şekeli/New Israeli Shekel” (YİŞ/NIS) kullanılmaktadır. Yabancı para olarak ABD Doları, Euro ve Ürdün Dinarı yaygındır.

Bankacılık işlemleri gelişmiştir. Kredi kartı ve çek yaygın olarak kullanılmaktadır.

KONAKLAMA VE İKAMET:

Doğu Kudüs’te ve Batı Şeria’daki belli başlı şehirlerde kalınabilecek standartta 3-4 yıldızlı oteller mevcuttur. Batı Kudüs ve İsrail’in diğer şehirlerinde ise 5 Yıldızlı oteller mevcuttur. Tek kişilik bir odanın gecelik konaklama ücreti, otelin kalitesine göre (Oda/Kahvaltı) 80 ila 200 ABD Doları arasında değişmektedir.

Atatürk

İsmail Çobanoğlu Başkonsolos
Pazartesi - Cuma

08:00 - 17:00

* Başkonsolosluğumuz, seçmen kayıtlarını güncellemek isteyen vatandaşlarımızın adres beyan başvuruları için, 25-26 Mart ve 1-2 Nisan 2023 tarihli hafta sonlarında 09:00-13:00 saatleri arasında hizmet verecektir. - Türk vatandaşları konsolosluk işlemleri için Başkonsolosluğumuza randevusuz gelebilmektedirler. - Vize başvuruları Passport Travel Visa Service LLC şirketinin Kudüs ve Ramallah'taki merkezlerinden yapılmaktadır.